Opšte informacije


Satellite SrbijaRepublika Srbija se nalazi u jugoistočnom delu Evrope, u centralnom delu Balkanskog poluostrva. Predstavlja najkraću prirodnu vezu između istočne i zapadne, severne i južne Evrope. Površina je 88.361km², klima je umereno kontinentalna, sa toplim letima i snežnim zimama. Glavni grad je Beograd, zvanični jezik je srpski. Većina stanovništva su pravoslavci, manje populacije su katolici i muslimani, a zastupljene su i druge konfesije. Državni praznici Republike Srbije su: Nova godina, srpska Nova godina (po Julijanskom kalendaru), Dan državnosti, Praznik rada, Dan primirja u Prvom svetskom ratu i Dan pobede. Nova godina praznuje se 1. i 2. januara, Srpska nova godina (po Julijanskom kalendaru) – 14. januara, Dan državnosti – 15. i 16. februara, Praznik rada - 1. i 2. maja, Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembara, a Dan pobede 9. maja. U Republici Srbiji praznuju se verski praznici: prvi dan Božića (7. januar); Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa. U Republici Srbiji praznuje se radno Sveti Sava - Dan duhovnosti i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku. Sveti Sava praznuje se 27. januara, a Vidovdan 28. juna.

Novac i kreditne kartice

Zvanični novac je Dinar (RSD) - (100 para). Od apoena su u opticaju: metalni novčići od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara; Papirni novac: 10 dinara(žuta), 20 dinara(zelena), 50 dinara(ljubičasta), 100 dinara(plava), 200 dinara(braon), 500 dinara(svetlo zelena), 1000 dinara(crvena) 2000 dinara(braon) i 5000 dinara(tamno zelena). Prihvataju se domaće i međunarodne kreditne kartice u većini prodavnica, avio kompanija, hotela i restorana: Diners, Visa, American express i Master card. Banke i pošte su otvorene od 08:00 do 19:00 časova radnim danom, a pojedine od 08:00 do 15:00 časova subotom. Nedeljom rade samo dežurne banke i pošte. Sve banke i pošte imaju menjačnice, kao i javne govornice.

Kurs dinara se može videti na sajtu Narodne Banke Srbije www.nbs.rs.

Prodavnice

Prodavnice namirnica otvorene su od 06:00 do 21:00 čas radnim danom i subotom, a nedeljom od 06:00 do 14:00 časova. Pijace rade svakog dana 06:00 do 17:00 časova.

Zdravstvene ustanove

Organizovane dežurne službe u bolnicama i klinikama rade od 00:00 do 24:00 sata. Apoteke su otvorene od 08:00 do 20:00 časova radnim danom, a subotom od 08:00 do 15:00 časova, neke apoteke rade i 24 časa. Nedeljom rade samo dežurne apoteke.

Crkve i manastiri

Crkve i manastiri zatvaraju se posle večernje službe, oko 19:00h, obavezno je ulaziti pristojno obučen (u dugačkim pantalonama ili dugoj suknji, sa pokrivenim ramenima i stomakom).

Narodna nošnja

Srpska narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji srpskog naroda. Njena uloga kroz istoriju je veoma bitna kao simbol etničkog identiteta, a ističe se i po likovnim i estetskim vrednostima. Do nas su uglavnom stigle sačuvane odevne celine iz 19. i prvih desetina 20. veka, sa raznolikim oblicima i ukrasima kako u ženskim tako i u muškim nošnjama. Svaku oblast koju su nastanjivali Srbi kroz istoriju, karakterisala je posebna nošnja. Po načinu odevanja prepoznavalo se ne samo odakle je ko nego, naročito u mešovitim etničkim sredinama, i kojoj etničkoj odnosno nacionalnoj zajednici pripada.

Elektrika i voda

220 V, 50 Hz

Voda je ispravna za piće, a u većini gradova postoje i javne česme sa pijaćom vodom. Srbija, uz to ima izuzetno kvalitetne flaširane vode.

Vreme

GMT + 1 sat

Putarina

Putarina se naplaćuje na sledećim putnim pravcima: E-75 Beograd-Novi Sad, E-70 Novi Sad-Feketić-Subotica, E75 Beograd-Niš, E75 Niš-Leskovac i E70 Beograd-Šid.

Pozivni brojevi telefona

Za Srbiju +00 381, za Beograd (0)11, za Novi Sad (0)21, za Niš (0)18.

Za međunarodne pozive iz Srbije: 00 + broj željene zemlje + broj grada

Važni telefoni

  • 192 Policija 
  • 193 Vatrogasna služba 
  • 194 Hitna pomoć 
  • 1987 Pomoć na putu AMSS 

Vize i carina

Vize i turističke propusnice: Državljani Evropske unije ulaze u Srbiju bez viza i mogu boraviti do 90 dana. Za organizovane turističke grupe iz ostalih zemalja izdaju se turističke propusnice koje važe 30 dana. Individualni putnici iz zemalja van EU mogu boraviti u Srbiji do isteka roka određenog u vizi.

Carinski propisi: predmeti koji služe ličnim potrebama turista, dok se nalaze na putovanju i odmoru u Srbiji, ne podležu plaćanju carine. Strani turisti mogu unositi neograničenu količinu deviza uz obavezu prijavljivanja prilikom ulaska u Srbiju.

Operatori mobilne telefonije

  • 064 i 065 MTS Mobilna telefonija Srbije
  • 063, 062 i 069 Telenor
  • 060 i 061 VIP

Vazdušni saobraćaj

Air Serbia, kao i brojne evropske, odnosno strane avio kompanije održavaju redovne linije iz Beograda sa svetom.

Aerodrom "Nikola Tesla", međunarodni aerodrom u Beogradu (udaljenost od centra Beograda 18km) do centra grada se može doći korišćenjem autobuskih linija, taksi prevozom, korišćenjem usluge Rent-a-car agencija ili sopstvenim vozilom. Za više informacija možete posetiti www.beg.aero

Aerodrom "Konstantin Veliki", međunarodni aerodrom u Nišu (udaljenost od centra Niša 4km, od niške železničke stanice 5km) do centra grada se može doći korišćenjem autobuskih linija, taksi prevozom, korišćenjem usluge Rent-a-car agencija ili sopstvenim vozilom. Za više informacija možete posetiti www.nis-airport.com

Železnički saobraćaj

Veoma je razgranata mreža železničkog saobraćaja koja povezuje Republiku Srbiju sa svim krajevima Evrope, dnevnim i noćnim vozovima.

Za one koji se odluče da koriste železnički saobraćaj postoje brojni međunarodni vozovi koji prolaze kroz Srbiju povezujući mesta i gradove ove zemlje sa svim delovima Evrope. Glavna železnička stanica nalazi se u Beogradu "Železnice Srbije", Za više informacija možete posetiti www.zeleznicesrbije.com

Rečni saobraćaj

Luka "Beograd" se nalazi u neposrednoj blizini centra Beograda, na desnoj obali reke Save i njena izuzetna pozicija i povezanost sa drugim zemljama pružaju mogućnost međunarodne plovidbe svim turistima. Naočito plovni kanal Rajna-Majna-Dunav, koji se nalazi u središtu plovnog puta u Evropi. Za više informacija možete posetiti www.lukabeograd.com

Autobuski saobraćaj

Autobuske linije povezuju sve delove zemlje. Međunarodne autobuske linije saobraćaju sa susednim zemljama i sa većinom evropskih zemalja.

Bilo da putujete autobusom ili sopstvenim prevoznim sredstvom potrebno je da znate da se Srbija graniči sa osam zemalja koje je okružuju (Mađarska-sever, Rumunija i Bugarska-istok, Makedonija i Albanija-jug, Crna Gora-jugozapad, Bosna i Hercegovina i Hrvatska-jug) i da time čini jaku i razgranatu vezu ka svim pravcima. Na raspolaganju vam stoji i Informativni centar AMSS www.amss.org.rs