Beli dud u Niškoj banji

Stablo duda koje raste u samom centru Niške Banje predstavlja jedinstveni primerak svoje vrste, kako po starosti tako i po dimenzijama. Po priči meštana, dud je više puta spaljivan i njegove grane su često lomljene, ali i dalje odoleva zubu vremena.


Stablo ima visinu od 15 m koje sa širokom okruglom krošnjom dominira u prostoru. Njegova starost je procenjena na oko 150 godina. Prema izjavama starijih ljudi koji u banji žive, nekada je postojala krčma ispod duda oko koje su se okupljali ljudi, ali od nje danas nema nikakvih tragova.

Beli dud (Morus alba L.) je vrsta poreklom iz Kine. U Evropu je doneta u 12. veku radi gajenja svilene bube. Brzo raste, daje plod – dudinju i dosta se koristi za izradu predmeta od njegovog drveta. Ova vrsta drveta dostiže starost oko stotinak godina, ali ovaj primerak u Banji je premašio tu vrednost je iz tog razloga zaslužuje da bude zaštićen. Predlog za njegovu zaštitu prvi put je urađen 2002. godine, čime je svrstan u Spomenik prirode botaničkog karaktera površine 1,65 ha.