Dom saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika u Beogradu

Dom saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika se nalazi u Makedonskoj ulici br. 21, na teritoriji beogradske opštine Stari grad.


Savez nabavljačkih zadruga je osnovan 1921. godine na inicijativu ministra finasija Koste Stojanovića, a ideja o gradnji njegovog doma postojala je pri samom osnivanju. Konkurs za projekat zgrade je raspisan 1927. godine a sama gradnja je otpočela godinu dana kasnije, po drugo nagrađenom projektu Dimitrija M. Leka, najznačajnijeg i najdoslednijeg predstavnika akademizma u međuratnom periodu arhitekture Beorgada. Tokom ovog perioda česta je bila pojava podizanja domova raznih esnafskih udruženja i strukovnih organizacija.

Zgrada Saveza je građena od tvrdog materijala, sa osnovom tri trakta raspoređena u obliku potkovice. Zgrada se sastoji od suterena, prizemlja, četiri sprata i mansarde. U podrumu se nalazio restoran, u prizemlju poslovne prostorije, naprvom spratu kancelarije Saveza, tri gornja sprata su bila predviđena za iznajmljivanje stanova zadrugarima, dok su se na mansardi nalazile sobe s prenoćištima. Skladnost i harmoničnost kompozicijeglavnefasade svedoče o doslednom poštovanju akademskih obrazaca. Zdanje je svečano otvoreno 24. maja 1930. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar