Film: Dečko koji obećava

Godina: 1981.

Režija: Miloš Radivojević


GALERIJA

Film: Dečko koji obećava

„Dečko koji obećava“ je jugoslovenski film iz 1981. godine. Snimljen je po scenariju Miloša Radivojevića i Miloša Pajkića, a režirao ga je Miloš Radivojević.

Radnja filma „Dečko koji obećava“ smeštena je u Beograd s početka osamdesetih godina XX veka. Glavni junak je Slobodan Milošević, mladić iz ugledne beogradske porodice i uzoran student medicine koji će se nakon završenih studija oženiti za primernu devojku Mašu. Tokom jedne njihove svađe Maša ga udara veslom u glavu i Slobodan dobija lakši potres mozga. Od ovog trenutka on menja svoj život iz korena. Prestaje da komunicira sa roditeljima i devojkom, živi razvratnim ljubavnim životom, upada u probleme sa organima reda, počinje da konzumira alkohol i cigarete, ide na „sumnjiva“ mesta i osniva pank bend. Ovakav način života potrajao je dok ponovo nije povredio glavu, ovaj put padom sa motora.   

„Dečko koji obećava“ je zapravo generacijski film u kome su objedinjene vrednosti i ideje pokreta novog talasa, koji je zahvatio jugoslovensku omladinu krajem sedamdesetih godina. On  je kritika društvenih vrednosti, javnog morala i ideja vladajuće ideologije. Tokom filma se čuju numere popularnih bendova (Azra, Prljavo kalazište, Paraf, Pekinška patka, Idoli) a samu muziku za film radio je čuveni beogradski novotalasni bend Šarlo Akrobata.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar