Manastir Bešenovo

Manastir Bešenovo se nalazi na južnom padima središnjeg dela Fruške gore, u naselju Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Manastirski hram posvećen je Svetim arhanđelima Gavrilu i Mihailu.


GALERIJA

Manastir Bešenovo

Prema narodnom predanju manastir je osnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić u XIII veku, nakon što se 1282. godine odrekao prestola u korist brata Dragutina i postao prvi „sremski kralj“. Manastir se pominje u turskom popisu iz 1576. godine. Na osnovu kasnijih popisa iz XVIII veka saznajemo da su crkva (jednobrodne osnove) i konaci bili ozidani od opeke, da je imao zvonik, a pominju se i brojne relikvije i dragocenosti koje su čuvane u manastiru. Godine 1944. manastir su prvo opljačkale hrvatske ustaše, a zatim su ga bombardovali Nemci. Danas su sačuvana samo dva ikonostasa i nekoliko knjiga koji se čuvaju u Sremskoj Mitrovici. Kompletna obnova manastira počela je 2013. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar

 

POZIV: 2020.g.

Šesta pesnička manifestacija BEŠENOVSKA PRINOŠENjA

„Ne damo svetinje, jer one nisu dale nas“, tema je ovogodišnjeg pesničkog konkursa manifestacije „Bešenovska prinošenja“ koju šestu godinu za redom organizuje manastir Bešenovo, a osmislio ju je predsednik žirija čuveni srpski pesnik Blagoje Baković.

Rok 25. jun 2020. g.  Više o konkursu... link