Manastir Vujan

Manastir Vujan se nalazi na padini pod vrhom planine Vujan, kod sela Prislonica u opštini Čačak. Crkva je posvećena Svetom arhangelu Mihailu.


Prvobitni manastir je sagrađen početkom XIV veka u vreme kralja Milutina, tada pod imenom Obrovin, ali je srušen 1597. godine. Današnji manastir podignut je 1805. godine zaslugom Radisava Miloševića iz Prislonice, i Nikole Ljunjevice iz Lunjevića, bogatog trgovca i dede buduće kraljice Drage. Lunjevica je podigao i poludrveni konak sa doksatima za monahe i kamenu spomen česmu, a u uglu porte sagradio je čardak u kome je odsedao za vreme boravka u manastiru.

Crkva je jednobrodna građevina. Nema kupolu već okruglu zvonik kulu neproporcijalnih dimenzija. Spolja je prizidana drvena priprata. Iako je crkva živopisana u vreme izgradnje današnje freske su iz 1939. i 1943. godine. Prvobitni ikonostas iz 1808. godine delo je zografa Stojana i Jeremije Mihajlović, ali je premešten u crkvu Svete Bogorodice u Gornjoj Trepči i samo je deo ostao u Vujanu. U manastiru su sahranjeni Lazar Mutap (vojvoda Miloša Obrenovića), Hadži Josif Milošević (jedan od starešina manastira), Nikola Lunjevica i njegovi unuci Nikodije i Nikola.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar