Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti je ustanova od posebnog republičkog značaja, koja od samog osnivanja 1965. godine, izlagačku politiku zasniva na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka. 


MSU danas predstavlja dinamičnu instituciju koja obimom i raznovrsnošću svojih programa, istraživačkim i pedagoškim radom, intenzivnom međunarodnom saradnjom i otvorenošću za različite oblike kulturnih aktivnosti i saradnje, predstavlja važan činilac umetničkog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Zgradu Muzeja savremene umetnosti na Ušću su projektovali arh. Ivan Antić i arh. Ivanka Raspopović i za istu dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda. Zgrada je 2007. godine zatvorena za javnost zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji i nakon deset godine, 2017., ponovo otvorena za posetioce..

U sastavu Muzeja, pored zgrade na Ušću, se nalaze i: Salon Muzeja savremene umetnosti i Galerija - legat Milice i Rodolјuba Čolakovića.  

Umetnički fond Muzeja broji preko 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju jugoslovenskog umetničkog prostora iz perioda njegovog postojanja. Fond Muzeja  je podeljen u pet zbirki:

  • Zbirka slikarstva od 1900. do 1945. godine
  • Zbirka slikarstva posle 1945. godine
  • Zbirka skulpture
  • Zbirka grafike i crteža
  • Zbirka novih umetničkih medija (fotografija, film, video itd.)

U okviru Muzeja se takođe nalazi i Atelje za konzervaciju i restauraciju, kao i Odeljenje za umetničku dokumentaciju.

Muzej takođe učestvuje u predstavljanju i promovisanju ovdašnje umetnosti u inostranstvu, a često je bio u prilici i da organizuje nastupe domaćih umetnika na međunarodnim bijenalima i trijenalima (Venecija, Sao Paolo, Pariz itd.).

 

Adresa: Ušće 10, Blok 15, 11070 Novi Beograd

Tel: 011/3115 713

E-mail: [email protected]

http://www.msub.org.rs/