Oboljenje za vreme letovanja se može izbeći

Oboljenje za vreme letovanja može se izbeći odgovarajućim merama predostrožnosti.

Opekotine

Opekotine od sunca mogu se izbeći doslednim pridržavanjem programa postepenog  sunčanja. Deca su posebno osetljiva na sunčeve zrake, a ponekad vole da skinu odeću kad ih roditelji ne vide. Ima čak i odraslih koji ne znaju da se opekotine od sunca mogu dobiti po oblačom vremenu kao i kad je dan sunčan. Naočare  za sunce sprečavaju glavobolju koju  izaziva  jaka svetlost. U načelu što su skuplje, to više štite oči.


Žarke  klimatske oblasti

U žarkim  klimatskim oblastima veoma je važno da pijete mnogo tečnosti i da uzimate  dopunske količine soli radi nadoknađivanja soli izgubljene znojenjem.

Proliv

Proliv je za putnike čest i neprijatan problem. Promenom ishrane u sistem organa za varenje unose se novi mikroorganizmi, što može izazvati proliv, iako nema infekcije. U tom slučaju treba unositi više tečnosti da bi se nadoknadio njen gubitak. Ovo stanje se može suzbiti lekovima i sredstvima protiv proliva. Ako je stolica krvava, ili je proliv praćen visokom temperaturom, mora se zatražiti savet lekara.

Ujedi i ubodi insekata

U tropskim predelima česti su i ujedi i ubodi insekata. Tu mogu pomoći kremovi protiv insekata, a uzimanjem antihistaminskih preparata pred spavanje smanjuje se nadraženost kože. Da bi se u tropskim predelima izbegla milijarija (prosast osip), treba nositi pamučnu odeću i često se tuširati. Ako se osip ipak pojavi, simptomi se mogu suzbijati hladnim kupkama, antiseptičkim kremovima i ako je potrebno, tabletama vitamina C.

Plivanje

Plivanje može dovesti do infekcije uha. Te stoga posle plivanja uvek treba pažljivo osušiti uši. Ako  ste ranije imali zapaljenje spoljašnjeg uha (otitis  externa), lekar može preporučiti kapi za uho ili upotrebu zaštitnih čepova.

Malarija

Ako putujete u zemlju u kojoj ima malarije, morate uzimati lekove protiv malarije za sve vreme posete i nastaviti da ih uzimate još mesec dana po povratku kući.