Požega

Opština Požega  nalazi se u zapadnoj Srbiji, u prostranoj koltini koju okružuju masivi Maljena, Ovčara, Kablara i Trešnjice. Zahvata površinu od 426,5 km² na kojoj živi oko 30.000 stanovnika u 42 naselja.


Istorija naseljavanja ovog prostora počinje u mlađem kamenom dobu, oko 2600 godine pre nove ere. Prilikom istraživanja arheolozi su otkrili veliki broj lokaliteta koji se vremenski protežu sve do pada Zapadnorimskog carstva, 476. godine. Kasnije dolaze Sloveni, ali pisanih podataka o tome nema, sve do vremena vladavine Nemanjića. U Studeničkoj povelji 1196. godine spominju se manja naselja ovog kraja, a u Defteru iz 1476. kao naselje značajnijeg karaktera. Sa dolaskom Turaka, Požega dobija status sreza 1516. godine a 1523. postaje nahija. Turci su uglavnom živeli u samom naselju, a Srbi u okolini i pretežno su se bavili stočarstvom. Tokom Prvog i Drugog srpskog ustanka ovi krajevi su oslobođeni i knez Miloš je 1832. godine naredio izgradnju novih objekata, kuća, dućana, kako bi Požega poprimila izgled varošice. Naredne decenije usporile su započet razvoj, pre svega ratovi, tako da tek posle 60-tih godina 20. veka Požega počinje da se oporavlja, gradi prve industrijske pogone, i da se razvija kao moderan grad.

Turizam je privredna grana koja se nalazi tek u začetku razvoja, ali zahvaljujući bogatim prirodnim i kulturnim vrednostima, Požega ima velike mogućnosti za uključivanje u važnije tokove turističkih kretanja. Planine i visoravni idealne su za aktivan odmor, pre svega planinarenje, biciklizam, posmatranje ptica... Tometino polje se posebno ističe kao predeo raskošnih livada, jaruga i visinskih udolina. Ovde postoje i dva stroga rezervata prirode: Čalački potok i Vražji vir. Do okolnih planina postoje staze koje vode do vrha, a na rekama Rzav, Đetina, Moravica i Zapadna Morava moguće je loviti ribu. Tu je i lovište Miloševo površine 41.143 ha za ljubitelje lova kojim gazduje lovačko udruženje „Knjaz Miloš“. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe takođe privlači turiste u ove krajeve, a samo neki od spomenika su:

Za Požegu se kaže da je grad koji je u pokretu tokom cele godine. To se pre svega odnosi na brojne manifestacije koje se održavaju u gradu a i njegovoj okolini poput: Fijakerijade, Sabor Narodnog stvaralaštva, Takmičenje trubača, Moravska regata, Pasuljijada, Licidersko srce, Gulašijada, Likovna kolonija itd.

Požega je jedno od najvažnijih saobraćajnih čvorišta u ovom delu Srbije. Najvažniji tranzitni pravci su magistralni put M21 (Požega – Kosjerić - Valjevo) i M22 (Beograd - Požega), dok su u planu izgradnja autoputeva E-763 (Beograd - Požega) i E-761 (Pojate – Kraljevo – Čačak – Požega). Železnička pruga Beograd – Bar, kao i Požega – Stalać, prolaze kroz grad, dok je najbliži aerodrom Nikola Tesla u Beogradu udaljen oko 160 km.