Prepodobnа Petkа – Pаrаskevа, Svetа Petkа - 27. oktobar

Sveta Petka rođena je polovinom XX veka u bogatoj i pobožnoj hrišćanskoj porodici u gradu Epivatu, u današnjoj Turskoj. Tokom mladosti odricala se velikog dela svojih privilegija kako bi pomagala siromašnima, što njeni roditelji nisu podržavali pa su pokušali da je od toga odvrate.


Ona ostaje istrajna, pa napušta svoj dom i odlazi u Carigrad.

Najveći deo svoga života provela je u manastirima, a jedno vreme boravila je i u jordanskoj pustinji. Dve godine pred smrt, vratila se u svoje rodno mesto gde je i sahranjena u crkvi svetog Petra i Pavla. Njene mošti često su premeštane po Balkanu. Prvo u Carigrad, zatim u Trnovo, nakon pada Bugarske u Beograd a onda opet u Carigrad. Konačno, 1641. godine, mošti su prenete u grad Jaši, gde se i danas nalaze. U kapeli Svete Petke na Kalemegdanu, nalaze se dva prsta njene šake.

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Zaštitnice je žena, bolesnih i siromašnih. Kao šesta po brojnosti domaćinstava koja je slave, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ova slava se praznuje 27. oktobra.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar