Sela opštine Čajetina

Čajetina se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Područje opštine pripada brdsko - planinskom kraju, a naselja su na nadmorskoj visini od 600 do 1.000 m. Zbog umerene klime i očuvane prirode, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Proglašen je za turističko mesto prve kategorije.


Prve kuće i objekti za odmor i lečenje na Zlatiboru su građeni još u prošlom veku, a kao početak razvoja turizma na Zlatiboru uzeta je 1893. godina, kada je kralj Aleksandar Obrenović posetio ovu planinu. 

Gostilje leži na obroncima planine Zlatibor, na nadmorskoj visini od 840 m, 30 km od turističkog centra na Zlatiboru. Okruženo je nepreglednim pašnjacima, bujnim šumama, potocima i rekama. Osnovna delatnost meštana je stočarstvo i voćarstvo. Priroda je izuzetno čista i nezagađena, a pruža uslove za proizvodnju ekološki zdrave hrane.

Okolina sela pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, lov i ribolov, a posebnu atrakciju predstavlja vodopad u kanjonu reke Katušnice. Postoji mogućnost izleta do Zlatibora i posete etno - selu u Sirogojno i Stopića pećini.