Spomen kosturnica na Ceru

Početkom Prvog svetskog rata, na leto 1914. godine, došlo je do austrougarske ofanzive na Srbiju. Komandant austrougarske vojske bio je general Oskar Poćorek. Operacije protiv Srbije počele su 12. avgusta iz Bosne, prelaskom preko reke Drine.


Jedinice Druge armije su u noći između 15. i 16. avgusta kod sela Tekeriš, na planini Ceru, započele bitku u kojoj su nanele odlučujući poraz austrougarskoj vojsci. Bitka je trajala do 19. avgusta a njen strateg Stepa Stepanović nalazio se u prvim borbenim redovima, nakon čega je dobio čin vojvode. Pobeda srpske vojske na Ceru ujedno je bila i prva saveznička pobeda u ratu.     

Na obroncima planine Cer u selu Tekeriš podignuta je 28. juna 1928. godine spomen-kosturnica poginulim Srbima i Česima iz tzv. 28. Praškog puka. Spomenik je piramidalnog oblika, visine oko 10 metara, a u temeljima su posmrtni ostaci palih ratnika. Na vrhu je isklesan orao raširenih krila koji u kljunu nosi lovorov venac. Sa prednje strane spomenika nalazi se štit sa ocilima i krstom i kraljevskom krunom iznad, a pored njega upisan datum 18. avgust 1914. Ispod grba uklesana je posveta: „Vaša dela su besmrtna“. Na ovom prostoru postavljene su i spomen biste vojskovođama Radomiru Putniku, Petru Bojoviću, Pavlu Jurišiću Šturmu, Stepi Stepanoviću i Radomiru Putniku. Tu se još nalaze i spomen česma kao i muzejska postavka Cerske bitke.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar