Spomenik i kosturnica u selu Draginac

Selo Draginac nalazi se na teritoriji opštine Loznica u Mačvanskom okrugu. Mesto je jednog od najokrutnijih streljanja u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.


Prostor čitave zapadne Srbije bio je poprište najžešćih borbi tokom Drugog svetskog rata pa je stanovništvo često bilo izloženo ratnim stradanjima ali i masovnim odmazdama okupatora. U selu Draginac nemačka 342. divizija, dovedena iz Francuske da guši ustanak i već čuvena po zverstvima, 13. i 14. oktobra 1941. godine izvršila je nečuveni masakr nad stanovništvom Mačve. Prethodno su poveli kaznenu ekspediciju po okolnim selima, hapsili i odvodili ljude u Draginac. Hapšenja su bila praćena ubistvima žena, dece, starih lica i paljenjem kuća. Oko 3000 civila su streljali i pokopali u zajedničku grobnicu, čime je selo Draginac postalo krvavo stratište. Ova divizija nastavila je put prema Krupnju ali su ih na mostu preko Jadra 14. oktobra 1941. godine zaustavile i razbile partizanske snage.

Grobnice su posle rata obeležene i uređene a narod Mačve je 1969. godine podigao spomenik. Visok je 7 metara i rad je vajara Ostoje Gordanića.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar