Tri stabla crnog bora – Dobroselica

Crnoborova stabla koja su se očuvala na prostoru Zlatibora govore o moćnosti borovih šuma koje su nekada zauzimale velike površine na ovoj planini. Samonikli borovi koji se nalaze u blizini crkve brvnare Sv. proroka Ilije u selu Dobroselica (opština Čajetina) su zaštićeni zakonom kao Spomenik prirode botaničkog karaktera površine 8,82 ha.


Njihova starost se procenjuje na oko 350 godina. Prvo stablo se nalazi u porti crkve i visine je 19,5 m. Drugo se nalazi na groblju sa visinom od 21,5 m i treće stablo se nalazi na pašnjaku ispod porte crkve sa visinom od 25 m. Dobrog su zdravstvenog stanja sa visoko podignutom kišobranastom krošnjom i jakim korenovim sistemom.

Crni bor (Pinus nigra Arn.) može da dostigne visinu i do 40 m. Veoma je značajno za pošumljavanje teških terena i dosta se koristi kao građevinsko drvo, a destilacijom se dobija katran i terpentinsko ulje. Brvnara Sv. proroka Ilije je svojevremeno bila sagrađena od stabla borova sa ovog mesta te ova tri stabla imaju i estetski i kulturni značaj. Stabla su prvi put zaštićena 1960. godine, a 1992. su svrstani u I kategoriju - prirodno dobro od izuzetnog značaja.