Turistička organizacija Srbije - konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji – EDEN 2017.

Partner turističke organizacije Sremske Mitrovice na realizaciji Konkursa “Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji- EDEN 2017, bila je firma AFEJA iz Beograda sa svojim portalom www.turistickiklubsrbije.com koju je zastupao urednik rubrike “Kulturno-istorijske nasleđe” Vladimir Lukić, diplomirani istoričar.


GALERIJA

Turistička organizacija Srbije - konkurs za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ u Srbiji – EDEN 2017.

Tema ovogodišnjeg projekta je „kulturni turizam“, sa ciljem da se prepoznaju i nagrade manje razvijene i poznate destinacije. Konkurs je trajao do 15. oktobra a prijavilo se 26 opština iz Republike Srbije. Turistički klub Srbije na čelu sa istoričarem Vladimirom Lukićem pružio je svu potrebnu pomoć i savete Turisitičkoj organizaciji Grada Sremska Mitrovica prilikom apliciranja. Na konkurs se prijavilo 26 opština, od kojih su Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač i Sremska Mitrovica ušli u uži izbor. Konačnom odlukom stučnog žirija za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji za 2017. godinu je proglašen Novi Pazar, dok su za prateće destinacije izabrane Sremska Mitrovica i Zaječar.

 

 

Zvaničnu objavu prenosimo u nastavku:

Novi Pazar je „Izuzetna destinacija Evrope“ u Srbiji za 2017. godinuprateće destinacije Sremska Mitrovica i Zaječar

 

Pobednik ovogodišnjeg nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN) u Srbiji je Novi Pazar, dok su za prateće destinacije izabrani Sremska Mitrovica i Zaječar.

Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema izbora bila je „kulturni turizam“. Poseban naglasak stavljen je na materijalno kulturno nasleđe na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

Na konkurs je stiglo ukupno 26 važećih prijava, a konačan redosled utvrđen je nakon poseta kandidatima u užem izboru (Zaječar, Kuršumlija, Novi Pazar, Bač i Sremska Mitrovica). Stručni žiri činili su predstavnici:

  • Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – Danijela Vićentijević, samostalni savetnik u Sektoru za turizam;
  • Ministarstva kulture i informisanja – Milena Burić, načelnik Odeljenja za savremeno stvaralaštvo u okviru Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije;
  • akademske zajednice – prof. dr Vesna Đukić sa Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu;
  • turističke privrede – Mirko Levajac, direktor agencije „Rubicon Travel“ i zamenik predsednika Odbora za receptivni turizam YUTA;
  • medija – Dragan Vučelić, urednik „Kulturnog dnevnika“ Radio-televizije Srbije

 

Pobednička destinacija Novi Pazar konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO listi – srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana ovog decembra u okviru tradicionalnog godišnjeg događaja koji za svoje saradnike i medije pravi Turistička organizacija Srbije. Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“ čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja. Pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova Turističke organizacije Srbije, Evropske komisije i društvenih mreža.