Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu se nalazi u Pariskoj ulici br. 14, na teritoriji beogradske opštine Stari grad.


Projekat za ovu zgradu izradio je jedan od vodećih srpskih arhitekata druge polovine XX veka, Miroslav Jovanović. Prema njegovim planovima ovaj objekat je podignut u periodu od 1956. do 1960. godine. Njegova namena bila je dvostruka: stvaranje prve beogradske moderne galerije u kojoj će se izlagati i promovisati savremena umetnička dela; kao i obezbeđivanje stambenog prostora vodećim jugoslovenskim umetnicima. Dakle, pored izložbenog prostora u ovom zdanju se nalazilo i šest stanova sa slikarskim ateljeima, a po izgradnji u njih su se uselili Stojan Aralica, Ivan Tabaković, Peđa Milosavljević i Milenko Šerban. Od 1961. godine u prizemlju zgrade otvorena je Moderna galerija – današnji Salon Muzeja savremene umetnosti.

Ovo zdanje predstavlja značajno ostvarenje posleratne arhitekture Beograda i zauzima važno mesto u Jovanovićevom arhitektonskom opusu.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar