Zlatibor

Poznati planinski i turistički centar – planina Zlatibor nalazi se u zapadnoj Srbiji, između reka Đetine, Uvca, Rzava i Sušice. Prostire se u dužini od 30 km i širini od 15 km. Zbog izuzetno prijatne klime, čistog vazduha sa karakterističnom koncentracijom lakih jona u vazduhu, niskog vazdušnog  pritiska i velike insolacije sa preko 2.000 sunčanih sati godišnje, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje. Na planini dolazi do takozvane „ruže vetrova“- susretanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja, što utiče na lečenje od mnogih plućnih i srčanih bolesti. Na osnovu svega ovoga, Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika.


Zabeleženo je da je još 1750. izgrađen prvi letjikovac na Vodicama i time je započeo razvoj Zlatibora. Međutim, značajan doprinos dao je kralj Aleksandar Obrenović koji je planinu posetio 19. avgusta 1893. Nakon toga počinje izgradnja prvih vila i hotela i prvi gosti dolaze već 1912. godine. Tokom 1930. donet je i propis o uređenju Kraljevih voda kao vazdušne banje, što je doprinelo dobijanju struje, vode, izgradnji kanalizacije i podizanju objekata. Razvoj planine nastavljen je nakon Drugog svetskog rata i traje i dan danas, a dokaz tome je veliki broj turista koji planinu posećuje tokom cele godine.

Medicinske indikacije:

  • oboljenja tiroidne žlezde
  • bolesti metabolizma
  • poremećaji digestivnog trakta.

Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“ – Čigota. Medicinske usluge koje pružaju su: dijagnostika i lečenje oboljenja štitaske žlezde, dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti, dijagnostika osteoporoze, lečenje i prevencija gojaznosti kod dece i odraslih, dijagnoza i lečenje oboljenja koštano-zglobnog sistema, medicinske usluge iz oblasti endokrinologije, nuklearne i fizikalne medicine.

Zlatibor je udaljen od Užica 27 km, od Beograda 230 km, a od crnogorskog primorja 280 km. Pored magistralnog puta, tu je i pruga Beograd - Bar koja vodi do planine i koja prolazi kroz nepregledne krajeve Srbije. U okolini se nalazi Stopića pećina, Staro selo Sirogojno, Mokra Gora i Rezervat prirode Uvac.